Skip to main content

Σέρρες

ΣΕΡΡΕΣ

Με μοναδικές φυσικές ομορφιές και πλούσια παράδοση ο νομός Σερρών δίνει δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού που προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών όλο τον χρόνο. Σπήλαια, Μουσεία, Μοναστήρια, Ιαματικές Πηγές, Λίμνες - Ποτάμια, Αρχαιολογικοί Χώροι, Χιονοδρομικό, ένας τόπος ένας προορισμός.


Διοικητικό και οικονομικό κέντρο του νομού, με αξιόλογο ιστορικό παρελθόν είναι η πόλη των Σερρών. Εκεί θα δείτε μία σειρά από ομορφιές: το Σπήλαιο στην περιοχή Εφτά Μίλι, τη Χρυσοπηγή θέρετρο των Σερραίων, το Δάσος Λαΐλια στην οροσειρά της Βροντούς, το χιονοδρομικό κέντρο Λαΐλια , τα παραδοσιακά χωριά Νέο Σούλι, Χρυσό, Άγιο Πνεύμα, Πεντάπολη και Εμμανουήλ Παππάς (γνωστά ως Νταρνακοχώρια), την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, το γραφικό προάστιο του Αγίου Ιωάννη και να επισκεφθείτε μια σειρά από σημεία με αρχαιολογική και ιστορική σημασία: τα ερείπια της αρχαίας και της βυζαντινής Ακρόπολης (Κούλας), τον παλαιό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, το Μπεζεστένι.

 

Η Λίμνη Κερκίνη είναι υγροβιότοπος διεθνούς σημασίας με μοναδική χλωρίδα και πανίδα. Η διαδρομή δίπλα στη λίμνη είναι εκπληκτικής ομορφιάς την οποία μπορείτε να την απολαύσετε κάνοντας βαρκάδα. Δοκιμάστε το βουβαλίσιο κρέας που παράγεται στην περιοχή καθώς και το μυρωδάτο βουβαλίσιο βούτυρο που προσφέρουν όλοι οι ξενώνες στο πρωινό . Επίσης, στην περιοχή βρίσκονται οι πιο γνωστές ψαροταβέρνες της περιοχής όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα ψάρια της λίμνης και στη συνέχεια το πιο νόστιμο Καζάν Ντιπί - γλυκό με βουβαλίσιο γάλα.

Η περιοχή είναι ο καταλληλότερος τόπος για να αφεθείτε να νιώσετε και να βιώσετε τη μαγεία της φύσης με δραστηριότητες όπως ιππασία – βαρκάδα – κανό – ποδήλατο – τοξοβολία – πεζοπορία - κ.α.

 

Επισκεφθείτε τις εξοχικές τοποθεσίες στις πλαγιές του όρους Μπέλες, στα χωριά Άνω & Κάτω Πορόια, Πλατανάκια και Παλαιά Καστανούσσα. Ροδοπολη, Πετριτσι. Καθως και τα παραλίμνια χωριά Λιθότοπος, Χρυσοχώραφα, Λιμνοχώρι, Βυρώνεια, Κερκίνη,

 

Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Κρουσοβίτη βρίσκεται η όμορφη κωμόπολη Σιδηρόκαστρο. Εκεί βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που είναι σκαλισμένη σε ένα βράχο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τις Γέφυρες του Χρυσοβίτη, τη μονή των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης καθώς και τη μονή του Τιμίου Προδρόμου κοντά στο Ακριτοχώρι, στους πρόποδες του Όρους Μπέλες με όμορφη θέα στη λίμνη Κερκίνη.


Σε κοντινή απόσταση από την Λίμνη Κερκίνη βρίσκεται το Οχυρό Ρούπελ, μνημείο του Β' Παγκοσμίου πολέμου κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Κάποιες εγκαταστάσεις και τούνελ είναι επισκέψιμες.


Η κωμόπολη της Αλιστράτης φημίζεται για το σπήλαιό της στη θέση Πετρωτό και το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη που είναι ένας γήινος παράδεισος.


Σημαντική πόλη της Μακεδονίας κατά την αρχαιότητα ήταν η Αμφίπολη στην οποία αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο. Σήμερα ο επισκέπτης του αρχαιολογικού χώρου της Αμφιπόλεως εντυπωσιάζεται από τα εναπομείναντα λαμπρά δείγματα ενός σπουδαίου παρελθόντος, ενώ στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μπορεί να δει και να θαυμάσει, υποδειγματικά παρουσιαζόμενα, νομίσματα και επιγραφές καθώς και σπάνια ευρήματα του συνόλου της ιστορικής διαδρομής της αρχαίας πόλης.


Η Νιγρίτα είναι χτισμένη σε εύφορη πεδινή έκταση και στην περιοχή βρίσκονται ιαματικές πηγές. Μεταξύ άλλων επισκεφθείτε το Πηγάδι της Γερακίνας, στη συνοικία Τσουκαλάδες.

 

Στη περιοχή υπάρχουν τρείς φυσικές ιαματικές υδροθεραπευτικές πηγές (η ιαματική Πηγή Σιδηροκάστρου, τα Λουτρά Θερμών Nιγρίτας και η ιαματική πηγή του Aγκίστρου) με θεραπευτικές ενδείξεις για ρευματοπάθειες και αρθροπάθειες, αρθρίτιδες, δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, σπονδυλοαρθρίτιδες, δισκοπάθειες, μυαλγίες, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες και γενικές παθήσεις των αρθρώσεων.

Σημαντικό κομμάτι της περιοχής είναι τα οινοποιεία των Σερρών.


Αν βρεθείτε στις Σέρρες αγοράστε και δοκιμάστε τα παραδοσιακά λουκούμια Ακανε, Αλλαντικά, Ζυμαρικά, Παραδοσιακή Μπουγάτσα, Βουβάλι, Τουλουμπάκι, Κρασια, Σερραϊκό ούζο, από τις τοπικές σπεσιαλιτέ της περιοχής.