Skip to main content

Πιερία

ΝΟΜΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ο νομός συνδυάζει ιδανικά τις διακοπές σε θάλασσα και βουνό. Από τη μια οι μαγευτικές ακτές του Θερμαϊκού κι από την άλλη ο Όλυμπος, το βουνό των θεών. Ανάμεσα στον κάμπο της Πιερίας και τον Όλυμπο είναι χτισμένη η Κατερίνη, η πρωτεύουσα του.

ΑΡΧΑΙΑ ΔΙΟΝ

Αρχαιολογικός τόπος με διεθνή ακτινοβολία είναι το Δίον, η «πόλις του Διός», η ιερή πόλη των αρχαίων Μακεδόνων, στις βορειοανατολικές πλαγιές του Ολύμπου. Στο αρχαιολογικό πάρκο μπορεί κανείς να περπατήσει ανάμεσα στα ευρήματα και να επισκεφτεί το διπλανό μουσείο. Πολυετείς ανασκαφές έχουν αναδείξει πλήθος σημαντικών ευρημάτων.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Στο Δίον λειτουργεί από το 1983 αρχαιολογικό μουσείο όπου εκτίθενται όλα τα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου, αλλά και της υπόλοιπης Πιερίας.

ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Βρίσκεται στο Λιτόχωρο και περιλαμβάνει εκθέματα με πιστοποιημένα ομοιώματα αυθεντικών πλοίων, καθώς και όργανα ναυσιπλοΐας.

ΦΑΡΑΓΓΙ ΕΝΙΠΕΑ
Το φαράγγι του έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί σε βαθμό που προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Έχει μήκος 10χλμ και περιλαμβάνεται στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4.

ΚΑΣΤΡΟ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ
Πρόκειται για Κάστρο - Πόλη της μεσοβυζαντινής περιόδου. Η φωταγώγηση του Κάστρου τη νύχτα προσθέτει σε αίγλη.

ΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝΑ
Παραδοσιακός οικισμός που διατηρεί την ομοιόμορφη αρχιτεκτονική στα κτίσματά του. Βρίσκεται στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700μ., με μοναδική θέα προς τις ακτές της Πιερίας.

ΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ
Γραφικό ορεινό χωριό σε υψόμετρο 780μ. Έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα ορεινά θέρετρα της Πιερίας για αυτό και συγκεντρώνει μόνιμους παραθεριστές και ημερήσιους επισκέπτες όλο το χρόνο.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΑΤΟΧΩΡΙΟΥ
Βρίσκεται στα Πιέρια Όρη, σε υψόμετρο 1400-1800μ. και στη θέση "Παπά Χωράφι".

ΙΝΔΙΑΝΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
Ένα ινδιάνικο χωριό, με το όνομα "Τζομάκουα", λειτουργεί στο Ελατοχώρι Πιερίας. Ζήστε την εμπειρία της εναλλακτικής ψυχαγωγίας σ' ένα χώρο έκτασης 2,5 στρεμμάτων.

ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΝΗ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ
Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ. σε θέση φύσει οχυρή ανάμεσα σε δύο ρέματα. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σημείωσε οικονομική και πνευματική ακμή.

Συγκεντρωτικά ο επισκέπτης μπορεί να ακολουθήσει της παρακάτω διαδρομές:

Στη Βόρεια Πιερία:
Προορισμοί των εκδρομών είναι οι ακτές και ο υδροβιότοπος της Αλυκής. Στην ίδια περιοχή, σημαντικοί αρχαιολογικοί τόποι, που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, είναι ο νεολιθικός οικισμός του Μακρύγιαλου, η γειτονική Αρχαία Πύδνα και το βυζαντινό επισκοπικό συγκρότημα στη θέση "Λουλουδιές".
Ακολουθώντας την παραλιακή οδό Αλυκής Κίτρoυς- Αγαθούπολης ο ταξιδιώτης φτάνει μέχρι τον απέραντο υδροβιότοπο του Αλιάκμονα. Θα έχει τη δυνατότητα να γευτεί τα φρεσκότατα μύδια που παράγονται στην περιοχή, σε μία από τις ψαροταβέρνες της Αγαθούπολης. Αξίζει να συνεχίσει στην ορεινή ενδοχώρα, στην ενδιαφέρουσα κωμόπολη του Κολινδρού.
Στην Κεντρική Πιερία:
Οι μετακινήσεις διευκολύνονται από τον παραλιακό οδικό άξονα Ολυμπιακής Ακτής-Κορινού. Στο εσωτερικό, αξίζει τον κόπο να επισκεφτεί κανείς τα Πιέρια όροι, για να θαυμάσει τις φυσικές ομορφιές τους, τα μνημεία και τους ιστορικούς οικισμούς, ακολουθώντας την εθνική οδό Κατερίνης-Ελασσόνας και τους παράπλευρους δρόμους. Σημαντικός είναι ο βυζαντινός ναός των Εισοδίων κοντά στην Πέτρα, το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, κοντά στη Ρητίνη και ο Ι.Ν. Παναγίας Παλιοζιάζιακού.
Στο Ελατοχώρι βρίσκεται οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο, με κεντρική πίστα 2.300 μέτρων, περιφερειακή 4.800 μέτρων και αρχαρίων 250 μέτρων.
Στη Νότια Πιερία:
Στην παραλιακή ζώνη, οι εκδρομές περιλαμβάνουν τις ακτές με τα τουριστικά θέρετρα. Στο εσωτερικό υπάρχουν πολλά αξιοθέατα, όπως ο Όλυμπος με τις ανυπέρβλητη φυσική ωραιότητα, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα ιστορικά του μνημεία. Ο Όλυμπος προσφέρεται για πεζοπορία και ορειβατικές διαδρομές. Μία σχετικά εύκολη πεζοπορία, ανάμεσα σε πολλές άλλες, ξεκινά από το Λιτόχωρο, ακολουθεί το μονοπάτι Ε4, διασχίζει τη χαράδρα του Ενιπέα, φτάνει στο παλαιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, περνά από καταρράκτες και λίμνες, ακολουθώντας τπ διαδρομή του ποταμού.
Στη θέση Πριόνια (υψόμετρο 1.100 μέτρα), ο πεζοπόρος θα βρει φιλόξενο αναψυκτήριο και εστιατόριο. Στα Πριόνια φτάνει κανείς από το Λιτόχωρο και με αυτοκίνητο, από δασικό δρόμο μήκους 18 χιλιομέτρων. Από τα Πριόνια ξεκινούν άλλες διαδρομές, σε ανώτερο υψόμετρο.
Ο αρχαιολογικός τόπος και το μουσείο του Δίου αποτελεί ένα άλλο δημοφιλές σημείο επίσκεψης. Η νότια Πιερία διαθέτει πολλά ιστορικά μνημεία, μεταξύ των οποίων ο αρχαιολογικός τόπος των αρχαίων Λειβήθρων και το Βυζαντινό κάστρο του Πλαταμώνα.