Skip to main content

Πέλλα

ΝΟΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

Ιδανικός προορισμός ο Νομός Πέλλας συνδυάζει χιονισμένες κορυφές, λίμνες και ποτάμια σε μια αξέχαστης ομορφιάς φυσική σύνθεση.
Γνωστοί είναι οι περίφημοι καταρράκτες της Έδεσσας, μικροί και μεγάλοι, σε διάφορους σχηματισμούς γοητεύουν και ενθουσιάζουν.
Οι ορεινοί όγκοι του Νομού, ο Βόρας, το Πίνοβο και η Τζένα, το Πάικο και το Βέρμιο, περιοχές παρθένες προσφέρονται για ορειβασία και περιπατητικές εμπειρίες.
Το όρος Βόρας διασχίζουν τα Ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 και Ε6. Εδώ βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα-Καϊμακτσαλάν με τον γειτονικό παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου.
Στην περιοχή Λουτρακίου λειτουργούν εγκαταστάσεις υδροθεραπευτηρίων, γνωστά ως Λουτρά Λουτρακίου - Πόζαρ, από τις θερμές πηγές που αναβλύζουν από την κοίτη του Αγιου Νικολάου.
Το σύμπλεγμα των σπηλαίων καθώς και το επιβλητικό φαράγγι του Ράμνο Μπορ, συμπληρώνουν την μοναδική εμπειρία.
Η Βεγορίτιδα από τις βαθύτερες λίμνες της χώρας και η τεχνητή λίμνη Αγρα-Νησίου-Βρυττών προσφέρονται για βαρκάδα και ψάρεμα ενώ οι ποταμοί Λουδίας και Βόδας αποτελούν περιοχές μεγάλου οικολογικού ενδιαφέροντος.
Επισκευθείτε την πρωτεύουσα του Νομού, την Έδεσσα, και θαυμάστε την υπέροχη φύση και τους πολυφημισμένους καταρράκτες της, περιπλανηθείτε στα γραφικά μονοπάτια του Παλαιού Άγιου Αθανασίου και μαγευτείτε από την παραδοσιακότητά του, ενώ στη συνέχεια ανεβάστε την αδρεναλίνη κάνοντας μία στάση στο χιονοδρομικό κέντρο του όρους Καϊμακτσαλάν.

Διάσπαρτος είναι ο Νομός από αξιόλογα μνημεία θρησκευτικής κληρονομιάς
Ο Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Παλαιά Μητρόπολη της Έδεσσας, στη διατηρητέα συνοικία Βαρόσι, χτίστηκε το 14ο αιώνα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα κιονόκρανα του ναού που προέρχονται από παλαιοχριστιανικό ναό και χρονολογούνται τον 5ο και 6ο αιώνα.
Ο Ιερός Ναός Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην ίδια συνοικία, πιστεύεται ότι αποτελούσε τμήμα μεγάλου βυζαντινού ναού.
Η Ιερά Μονή Αρχαγγέλου έχει ανεγερθεί στη θέση της Μονής του Ιωάννη του Προδρόμου και χαρακτηρίζεται από τις περίφημες αγιογραφίες με λαϊκότροπα χαρακτηριστικά που κοσμούν το εσωτερικό της.
Στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Ιερά Μητρόπολη Γιαννιτσών σύμφωνα με την παράδοση χρησιμοποιήθηκε κρασί αντί για νερό κατά την ανέγερση του. Πολλά άλλα μνημεία δηλώνουν την ευλάβεια και την πίστη των κατοίκων.

Ευρήματα διάφορων ιστορικών περιόδων που ξεκινούν από την νεολιθική εποχή δίνουν το στίγμα της ανθρώπινης παρουσίας στο Νομό Πέλλας.
Η αρχαία Πέλλα υπήρξε πρωτεύουσα του Μακεδονικού κράτους από τις αρχές του 4ου π.χ. αιώνα και γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της στα ελληνιστικά χρόνια.
Οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια μια άρτια οργανωμένη πόλη, αντάξια της ιστορίας της. Στον αρχαιολογικό χώρο έχει αποκαλυφθεί το ανάκτορο όπου γεννήθηκαν οι βασιλείς των Μακεδόνων, Φίλιππος και Αλέξανδρος, η Αγορά και κτίσματα στα οποία βρέθηκαν εξαιρετικά ψηφιδωτά που εκτίθενται στο Μουσείο της Πέλλας. Μια ακόμη σημαντική πόλη της περιοχής είναι η αρχαία Έδεσσα με έντονη παρουσία σε όλες τις ιστορικές περιόδους.