Skip to main content

Θεσσαλονίκη

ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο Νομό της Βόρειας Ελλάδας με πρωτεύουσα την πανέμορφη Θεσσαλονίκη.

Αποτελείται από πολλούς Δήμους και κοινότητες και διαθέτει και αυτός με τη σειρά του υπέροχες και μοναδικές τοποθεσίες όπως οι περισσότεροι Νομοί της Χώρας μας.
Ποιός δεν έχει ακούσει για την παραθαλάσσια Καλαμαριά, τον Θερμαϊκό, την Πυλαία και το Πανόραμα με την υπέροχη θέα του;
Πασίγνωστη και πολυτραγουδισμένη, η Θεσσαλονίκη θεωρείται ιδανικός προορισμός όλες τις εποχές και για όλα τα γούστα.

Είναι μια έφορη γη, παρατεταγμένη αρμονικά γύρω από τα ποτάμια Αξιό, Γαλλικό και Λουδία, τις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια και φυσικά τη θάλασσα του Θερμαϊκού και του Στρυμονικού Κόλπου. Διαθέτει μνημεία από όλες τις ιστορικές περιόδους, από βυζαντινές εκκλησίες μέχρι κάστρα και διάφορα αρχιολογικά εκθέματα.
Στο κέντρο της πόλης στέκεται επιβλητικός ο Λευκός Πύργος, σήμα κατατεθέν ολόκληρου του Νομού και σύμβολο περιφάνειας και πολιτισμού για όλη τη χώρα. Κτίσθηκε το 1500 μ.Χ. περίπου και ήταν μέρος άμυνας για την πόλη. Στο εσωτερικό του θα θαυμάσετε μια υπέροχη συλλογή από βυζαντινά εκθέματα της πόλης. Συνεχίζοντας την περιήγησή σας θα συναντήσετε την Αψίδα του Γαλέριου η γνωστή Καμάρα με τις ανάγλυφες παραστάσεις που είναι κτίσμα Ρωμαϊκής εποχής. Η Καμάρα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Εγνατίας οδού.

Σε μικρή απόσταση βρίσκεται η Ροτόντα, ένα κυκλικό κτίριο με ημισφαιρικό τρούλο που κτίσθηκε στις αρχές του 4ου αιώνα μ.Χ. και σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως ως εκθεσιακός χώρος. Μεγάλης ιστορικής σημασίας είναι και οι βυζαντινές εκκλησίες με γνωστότερο το Ναό του Αγίου Δημητρίου που είναι και ο πολιούχος. Κτισμένος τον 7 αιώνα και περνώντας διάφορες κακουχίες και λεηλασίες με το πέρασμα των χρόνων κατάφερε να "επιζήσει" και ανακηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ακολουθούν η μεγαλόπρεπη Αγία Σοφία, η Παναγία των Χαλκέων, ο Άγιος Ανδρέας, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Χορτιάτη και πολλές ακόμα αξιοθαύμαστες εκκλησίας. Γνωρίστε τις μία μία και ανακαλύψτε τον ιστορικό πλούτο που ανέρχεται από τα βάθη των αιώνων.

Κατά τη διάρκεια της πολυποίκιλης και ενδιαφέρουσας διαμονής σας επισκεφτείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο με συλλογές προϊστορικών, ρωμαϊκών και κλασικών ευρημάτων, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με εκθέματα των πρώτων Χριστιανικών χρόνων, το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης που στεγάζεται στον Λευκό Πύργο, το Κρατικό Μουσείο σύγχρονης Τέχνης και άλλα.

Εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου, το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου, τα Δημήτρια, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Βιβλίου και πολλές λαογραφικές εκδηλώσεις με μεγάλο ενδιαφέρον. Στις 21 Μαϊου γίνεται το έθιμο της πυροβασίας στο Λαγκαδά, ο χορός των Τράγων στο Σοχό την περίοδο της Αποκριάς με "κουδουνοφόρους" να χορεύουν στους δρόμους και τις μεταμφιέσεις στη Νυμφόπετρα την Πρωτοχρονιά.

Ο Νομός Θεσσαλονίκης διαθέτει πλούσιο οικολογικό σύστημα. Με μια βόλτα στις γύρω περιοχές θα διαπιστώσετε τον άφθονο πλούτο χλωρίδας και πανίδας και τα σπάνιας ομορφιάς τοπία που θα σας κάνουν να μην θέλετε να φύγετε. Συγκεκριμένα στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Βόλβη θα συναντήσετε υγροτόπους, μεγάλη ποικιλία υδροχαρών φυτών και δέντρων, καθώς και πολλά είδη πουλιών όπως πελαργούς, φλαμίνγκο, ερωδιούς και πολλά ακόμα που θα κλέψουν την προσοχή σας. Μη χάσετε αυτές τις απίθανες εικόνες που δεν θα σας δοθεί η ευκαιρία να τις βλέπετε κάθε μέρα.

Στο χωριό Νυμφόπετρα υπάρχουν μια σειρά από πετρώδεις βράχους που οι ντόπιοι ονομάζουν νυμφόπετρες και συμβολίζουν έναν επισοδειακό γάμο που έλαβε τέλος "πέτρωσε" κάτω από ανεξιχνίαστα αίτια. Στις εκβολές του Αξιού ποταμού ξεδιπλώνεται μια παραποτάμια βλάστηση από ιτιές, λεύκες και θάμνους που το χειμώνα βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πτηνών, πάπιες, κύκνοι και κορμοράνοι. Στο Δέλτα του Αξιού - περιοχή που επισκέπτονται όλο το χρόνο τουρίστες - θα βρείτε ταβερνάκια με κάθε λογής θαλασσινά και ψάρια του γλυκού νερού. Μία άλλη ενδιαφέρουσα περιήγηση που δεν πρέπει να χάσετε είναι τα χωριά Λιβάδι και Πετροκέρασα, όπου βρίσκεται και το Λαογραφικό Μουσείο με συλλογές από οικιακά σκεύη, αργαλειούς κ. λ. π.

Ο Νομός Θεσσαλονίκης μας παρασύρει σε εντελώς αντιφατικές εικόνες προσφέροντάς μας υπέροχες και συναρπαστικές διακοπές και κατά τους θερινούς μήνες. Οι πιο γνωστές παραλίες που μπορεί κάποιος να απολαύσει το μπάνιο του είναι στην Περαία, την Αγία Τριάδα, τους Νέους Επιβάτες, τη Νέα Μηχανιώνα, την παραλία Βρασνών και το Σταυρό. Σε κάποιες από αυτές έχετε τη δυνατότητα να κάνετε κάποιο θαλάσσιο σπορ και να συνδυάσετε το μπάνιο σας με διάφορα είδη ψυχαγωγίας. Αρκετές από αυτές τις παραλίες, έχουν τιμηθεί με τη γαλάζια σημαία.

Στην αγορά του Νομού θα βρείτε άφθονα μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και εστιατόρια με γαστρονομικές πανδαισίες από τη μακεδονίτικη κουζίνα. Όσο για τη ζαχαροπλαστική, οι ντόπιοι ειδικεύονται με πολύ μεράκι κυρίως στα πολίτικα γλυκά, εκμέκ, κανταΐφι, Καζάν ντιπί και φυσικά τα πολύ γνωστά σε όλους τρίγωνα Πανοράματος.