Skip to main content

Ημαθία

ΝΟΜΟΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

Από τις βασικότερες μορφές ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στην περιοχή της Ημαθίας φαντάζει να είναι ο Φυσιολατρικός τουρισμός και γενικότερα αυτή η μορφή που ως επίκεντρο έχει τις χαρές που προσφέρει στον επισκέπτη το βουνό.

Αξίζει να επισκεφθεί κανείς την Ημαθία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είτε για να απολαύσει τις μοσχομύριστες βουνοπλαγιές της είτε για να γλιστρήσει με τα χιονοπέδιλά του στα πανέμορφα χιονοδρομικά κέντρα της περιοχής απολαμβάνοντας μια αίσθηση αλπικού τοπίου, τόσο σπάνιου για την πατρίδα μας.

Η περιοχή προσφέρεται για υπαίθριες δραστηριότητες από ορειβατικές διαδρομές στο δίκτυο των ορεινών μονοπατιών που διαπερνούν το διεθνές ορειβατικό μονοπάτι Ε4, αναβάσεις βουνών, αναρριχήσεις, ποδήλατο βουνού, πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς - το γνωστό «παραπέντε», κωπηλασία, αλλά και εκδρομές για αναζητήσεις ειδικών βοτάνων και λουλουδιών της περιοχής, ή ακόμη και φωτογραφήσεις.

Η διαφορικότητα των εναλλακτικών δραστηριοτήτων που προσφέρει η περιοχή είναι τόσο μεγάλη και πολυσύνθετη που αναγάγει την Ημαθία σε ένα κέντρο ανάπτυξης του φυσιολατρικού τουρισμού.

Ορεινός Όγκος Πιερίων

Στον ορεινό όγκο των Πιερίων συναντούμε γραφικά χωριά, πλούσια πολιτιστική παράδοση, μοναδικά φυσικά οικοσυστήματα, ιδανικό μέρος για ορειβασία (Διεθνές Μονοπάτι Ε4), πεζοδρομία, αγροτουρισμό.

Ορεινός Όγκος Βερμίου

Σε υψόμετρο 1500-1900 μ. του Βερμίου, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου, το μεγαλύτερο της χώρας. Το Σέλι συνδυάζει πίστες για τουριστική και αθλητική χιονοδρομία, παιδικές χαρές, πίστες δρόμων αντοχής, μονοπάτια πορείας, ορειβασίας (Ε4), πλούσιες συνθήκες χιονιού, ελεύθερο ορίζοντα, εκπληκτική ηλιοφάνεια, εύκολη προσπέλαση και άνετους χώρους πάρκινγκ. Διαθέτει όλες τις απαραίτητες τουριστικές εξυπηρετήσεις (αναβατήρες, ξενοδοχεία, εστιατόρια, σχολές σκι κ.λ.π.).

Η περιοχή του Χιονοδρομικού Κέντρου 3-5 Πηγάδια, βρίσκεται σε απόσταση 18 χλμ. από τη Νάουσα, πάνω στις καταπράσινες πλαγιές του Βερμίου, σε υψόμετρο 1400-2052 μ. Η ύπαρξη σημαντικών υδάτινων πόρων που συντελούν στην οργιώδη βλάστηση, το υψόμετρο και οι κλιματολογικές συνθήκες, το καθιστούν ένα από τα καλύτερα Χιονοδρομικά Κέντρα. Το κέντρο περιλαμβάνει καταφύγια, ξενώνες, χώρους με γυμναστήρια και σάουνες, εστιατόρια κ.λ.π. Υπάρχουν πίστες ανάβασης μέτριας έως και μεγάλης δυσκολίας καθώς και πίστες δρόμων αντοχής.

Άγιος Νικόλαος Νάουσας

Μοναδική περιοχή για αναψυχή. Τεράστιο άλσος που το διασχίζει ο ποταμός Αράπιτσα, πάρκα, πράσινο, χώρος για περίπατο, άθληση και ξεκούραση. Διαθέτει Ξενοδοχείο, εστιατόρια, παιδικές χαρές κ.λ.π.

Πανελλήνιο Τουριστικό Κέντρο Αναψυχής και Διημέρευσης μόλις 4 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της ηρωικής πόλης των Ναουσαίων. Ένας επίγειος παράδεισος στην καρδιά της Ημαθίας. Μια ανάσα ζωής κόντρα στην οικολογική υποβάθμιση.

Εξήντα ολόκληρα στρέμματα πανέμορφης γης παίρνουν ζωή από τις πηγές του ιστορικού και πολλαπλά πολύτιμου, ποταμού της Αραπίτσας. Μοναδικό στην Ελλάδα το υπεραιωνόβιο άλσος πλατάνων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη σε κάθε εποχή για την μεγαλοπρέπεια και τον όγκο του. Στη σκιά του αναπαύεται το απέραντο πράσινο του φυσικού χλοοτάπητα που συνυπάρχει με το άγριο αυτοφυές πυξάρι, τη φλαμουριά, τη βελανιδιά και το άφθονο νερό σε μια σπάνια συμφωνία ήχων και χρωμάτων. Αυτόν τον πανέμορφο τόπο χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος LIFE αφ’ ενός για να τον προστατεύσει και αναδείξει και αφ’ ετέρου για να βάλει τις βάσεις για μια ορθολογικά οικολογική διαχείριση ώστε το πολυποίκιλο πλέγμα χρήσεων και δραστηριοτήτων που φιλοξενούνται στο χώρο να επιτρέπουν την αειφορία.

Αποτέλεσμα της όμορφης αυτής προσπάθειας υπήρξε το Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο σημαντική διάκριση στα πλαίσια του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού 1997.

Σήμερα επισκέπτονται το άλσος ετησίως 1.000.000 επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα, πουν έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση των παρακάτω εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων:

 1. της δημοτικής ξενοδοχειακής μονάδας Vermion δυναμικότητας 150 κλινών με μπαρ εστιατόριο και συνεδριακό κέντρο που λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους,

 2. των αθλητικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνουν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις καθώς και δημοτικό αναψυκτήριο,

 3. της παιδικής χαράς,

 4. της μικρής τεχνητής λίμνης ψαρέματος και βαρκάδας,

 5. της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου, από την οποία πήρε το όνομα της η περιοχή,

 6. του εκτροφείου θηραμάτων,

 7. των εστιατορίων με κυριότερο προσφερόμενο έδεσμα την τοπική πέστροφα,

 8. των χώρων υπαιθρίου γεύματος,

 9. των μικρών πόνυ για αξέχαστες εμπειρίες των μικρών επισκεπτών του Άλσους,

 10. των διαδρόμων άθλησης και περιπάτου,

 11. των πηγών,

 12. του μικρού τραίνου για μια σύντομη περιήγηση του Άλσους,

 13. του Κέντρου περιβαλλοντικής ενημερώσης για μια πρώτη γνωριμία με την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής και τέλος

 14. των εγκαταστάσεων υγιεινής .

Σύντομα στο χώρο ολοκληρώνεται και ο χώρος στάθμευσης 250 θέσεων.